top of page

IEMES WEEK #1

  • Writer: Nikki Hoebergen
    Nikki Hoebergen
  • Oct 2, 2014
  • 11 min read

IEMES-week is een week voor studenten van het Fontys IEMES (International Event, Music & Entertainment Studies) waarbij verschillende BNNers en mensen die uit het vak komen om te vertellen over hun ervaringen en kennis uit het vak. Ieder jaar wordt er een gastspreker uitgenodigd om docent van het jaar te worden. Deze persoon was dit jaar Jan Kooijman.

Eric Corton
Maandag 22 september: Eric Corton

Mijn eerste seminar van deze IEMES-week begon voor mij met Eric Corton. Eric werd aangekondigd en hij liep het podium op, een grote man met grijs haar, een net pak en chique schoenen heeft hij aan zoals we gewend van hem zijn. Maar het belangrijkste is duidelijk aanwezig, zijn tattoos die hij overal op zijn lijf meedraagt. Naar mijn mening een echte Rock 'n Roll gast. Als eerst begint hij te vertellen over zijn leven en hoe hij beland is in het 'entertainment wereldje'. Eric heeft na zijn behalen van zijn VWO diploma de toneelschool gedaan, deze heeft hij alleen nooit afgemaakt. Hij ging naar de toneelschool omdat zijn droom altijd was om 'Hamlet' te worden. Later krijgt hij een baan aangeboden en heeft hij deze met beide handen gegrepen. Verder heeft hij verschillende dingen in zijn leven gedaan, zoals acteren in Penoza, hij heeft veel muziek gemaakt en 2 boeken geschreven. Maar ook is hij jurylid bij het programma Beste Singer Songwriter en presenteert hij sinds kort bij Radio 1. Bij deze zender gaat het er anders aan toe dan bij 3FM omdat hij zich meer moet verdiepen in het nieuws en wat er speelt in de wereld. Eric Corton werkt ondertussen al 13 jaar voor 3FM en daar maakt hij het programma That's Live. Ook zet hij zich ieder jaar overnieuw weer in voor 3FM Serious Request. Dit komt mede doordat hij ook ambassadeur is van het rode kruis. Hiermee gaat hij regelmatig op bezoek in verschillende landen zoals Afrika en doet hij daar kennis op over de cultuur maar vooral over de levenswijze van die mensen. Vaak raakt het hem diep hoe mensen moeten leven in die landen. Dit jaar zet hij zich samen met het Rode Kruis en 3FM in voor seksueel misbruik van (vooral) meisjes. 'Jonge meisjes en vrouwen worden dagelijks berooft van hun privacy en op brutale wijze verkracht.' Zo omschrijft hij de situatie die hij daar dagelijks ziet. 'Stel je eens voor dat jij elke dag bang moet zijn dat een man misbruik van je maakt, dat gebeurt (bijna) niet in Nederland!' Na deze uitspraak wordt het muisstil in de zaal. Maar naast deze aangrijpende verhalen weet Eric het ook een erg humoristische seminar er van te maken. Ook verteld hij dat zijn droom nog voor de toekomst is om in Afrika in de journalistiek te gaan. Hij eindigt de seminar door te vertellen dat je hard moet werken om ergens te komen, maar ook dat je niet zomaar moet opgeven en je hart moet volgen. Ik kijk erg op tegen deze man en wat hij allemaal in zijn leven heeft gedaan.

Jan Kooijman
Dinsdag 23 september: Jan Kooijman
Jan Kooijman is dit jaar de gastdocent van het jaar. Dit houdt in dat hij tijdens de IEMES-weken dit school jaar elke keer een seminar komt geven. Dit was zijn eerste seminar van het jaar. Jan begon te vertellen over zijn verleden, over waar hij op school had gezeten. Dit was het HBO Dans in Rotterdam. Hij vertelde dat hij nooit op een normale school had gezeten omdat hij daar te speciaal voor was. Als kleine jongen zat hij ook nooit goed in zijn vel en ging daarom ook naar een andere school. Jaren later eindigde hij bij het scapinoballet. Dit vond hij leuk maar als hij naar zijn hart luisterde wilde hij toch iets anders. Voor hem was de keuze al snel duidelijk, hij wilde gaan acteren en presenteren. Hij heeft daarom ook 3 jaar in de bekend RTL4 serie gespeeld: Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST). Dit is waar hij vooral van bekend is geworden onder het Nederlandse volk. Verder heeft hij ook een rol gehad in het programma Onderweg Naar Morgen, heeft hij Take Me Out gepresenteerd, meegedaan met Wie is de Mol?, en was hij jury in het programma So You Think You Can Dance. Nadat hij gestopt was bij GTST heeft hij in de Nederlandse film Verliefd op Ibiza gespeeld. Dit was, zoals hij het omschreef, echt een droom van hem; op Ibiza met allemaal bekende acteurs een film maken. Onlangs presenteerde Jan ook nog het programma Levenslang met Dwang, dit is een programma over mensen die een tik hebben die hiervan vanaf geholpen worden. Met iedere deelnemer natuurlijk zijn eigen verhaal. Nu werkt Jan voor het dagelijkse programma RTL Boulevard en speelt hij in de Nederlandse serie Bluf. Om heel eerlijk te zijn heb ik niet veel opgestoken van de seminar van Jan Kooijman, alleen dat ik nooit zo'n groot ego wil krijgen als deze man. Naar mijn mening kon hij alleen maar vertellen over hoe talentvol hij was en wat hij allemaal niet had bereikt en dat hij de geweldige prijs won in 2010, de Televizier Talent Award. Hij begon ook de seminar met foto's van zichzelf waar hij bijvoorbeeld aan het tennissen was, dit kwam op mij over als; 'kijk hoe leuk ik ben met een tennis racket in mijn handen.' Wat ik daarin tegen wel heb geleerd van deze seminar is dat je niet zomaar alles op internet moet zetten. Jan sloot de seminar af met tweets die getweet waren door mensen die in de zaal zaten en die niet bepaald positief waren over hem. Deze mensen werden door hem naar voren geroepen en gevraagd wat ze uiteindelijk van de seminar vonden. Hij liet ook zien dat hij zomaar aan foto's kon komen van deze twitteraars omdat ze gewoon op het internet stonden. Over het algemeen heb ik er niet veel van op kunnen steken en betwijfel ik het ook of ik bij de volgende IEMES-week me nog eens zal inschrijven voor deze seminar.

NU&STRAKS
Woensdag 24 september: Sanne Heesbeen & Bram Cuijpers (NU&STRAKS)
Dit was mijn derde seminar van de week. Deze seminar werd gegeven door Bram Cuijpers, hij is een leraar op school op freelance basis. Sanne is een (oud) studente van het IEMES en werkt voor Bram op projectbasis. Daarnaast is Sanne ook zzp-er. De gemeente wilde samen met Pieter Bon de hand ineen slaan voor een vernieuwend evenement voor iedereen in Tilburg. Al snel werd Bram hierbij betrokken en Bram haalde Sanne er weer bij. Dit kwam omdat Sanne altijd al een hard werkende student was. Natuurlijk kende Tilburg al evenementen zoals de Tilburgse kermis en de Ten Miles. Maar dit moest een nieuw evenement zijn, het moest innovatief zijn en het moest een evenement zijn wat volgens de woorden van Pieter Bon 'er toe doet.' Ze wilden zich richten op lifestyle, de kwaliteit van het leven, maar dan voor iedereen. De naam NU&STRAKS is ontstaan in een café, volgens Bram is dit de beste plek voor nieuwe concepten onder het genot van een biertje. Pieter vroeg op dat moment of Bram al een naam had verzonnen voor het evenement, waarop Bram antwoordde; 'Niet nu straks!' Uit deze opmerking is de naam van het evenement geboren. Het NU&STRAKS festival zal plaat gaan vinden in heel Tilburg van 1 november tot en met 4 november 2014. De thema's waaraan aandacht besteed gaat worden zijn: gezondheid, food, vrijde tijd, werken sport en beweging, identiteit, onderwijs, wonen en leefomgeving. Dit festival heeft een grote doelgroep namelijk: burgers, onderwijs, overheid en organisaties. Hiermee willen ze iedereen in Tilburg een deel uit laten maken van het festival. Ze willen dat iedereen zich welkom voelt en aangesproken tot NU&STRAKS. Ze hopen dat het festival 4000 tot 5000 bezoekers zal trekken. Er zullen dan ook verschillende workshops, lezingen, culinaire acties, sportinitiatieven plaat vinden maar er word ook aandacht besteed aan muziek en theater. Het event zal de eerste twee dagen ook gratis zijn voor iedereen. Ik vond het een erg leerzame seminar en ik zal ook zeker het festival gaan bezoeken. Ik denk dat het misschien voor mij nu nog niet heel aantrekkelijk klinkt maar dat ik er later zeker dingen uit kan halen want het gaat ook over mijn toekomst. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat van NU&STRAKS festival.
VICE

Woensdag 24 september: Sjoerd Raaijmakers (VICE)

Sjoerd Raaijmakers werkt bij VICE en is publisher van de Benelux. In het bedrijf werken vooral jongeren van 20 tot 36 jaar. Dit houdt het bedrijf jong en hiermee spreken ze makkelijker de doelgroep aan. Het bedrijf is een erg snel groeiend bedrijf en heeft 35 kantoren over de wereld en beschikt over 1000 werknemers en wel 4000 freelance verslaggevers over de wereld. VICE is een van de snelst groeiende jongere mediaplatform op de wereld. Het is een verzameling van jonge, creatieve schrijvers, artdirectors fotografen en regisseurs. Deze jongeren houden zich bezig met de productie en distributie van tijdschriften, websites, tv, entertainment, films, dvd's, boeken, events en op het gebied van muziek. VICE werkt met jongeren over heel de wereld. Hierdoor zijn ze meestal als eerste ter plekke als er iets in het nieuws gebeurd. Een voorbeeld hiervan is dat ze de eerste ter wereld waren die filmpjes hadden binnen het conflict van de IS. Daarom is hun doel ook 'The voice of global youth culture.' Dit is omdat ze zich bezig houden met wat er buiten je eigen land speelt onder jongeren. Sjoerd maakt ook duidelijk dat VICE geen objectief platform is omdat iedereen zijn of haar mening kwijt moet kunnen en dat je nooit naar iets op een objectieve manier kan kijken dus dat wil hij ook niet bereiken. Het bedrijf richt zich vooral op de jongeren 'internet cultuur'. Hiermee bereiken ze dagelijks erg veel jongeren met hun nieuws. VICE is onderverdeeld in verschillende platforms: VICE News, Motherboard (technologie), Noisey (muziek), The Creaters project (art), UFC (fight culture), Thump (electronic music & culture), Munchies (food), en Vice Sports. Binnenkort worden er weer nieuwe platforms aan toegevoegd: Vice Travel, +Capture (fotografie) en Vice Gaming. Hierdoor bereiken ze jongeren op ieder gebied waar ze in geïnteresseerd zijn. Het is duidelijk te merken dat Sjoerd overal veel kennis van heeft en die graag wil overdragen, maar ook jongeren wil aansporen om zelf wat te ondernemen. Hij verteld dat ze op speciale manieren het nieuws naar voren brengen op Facebook zodat ze zo veel mogelijk mensen bereiken. Facebook is dan ook hun grootste medium maar er wordt van vele soorten media gebruikt gemaakt onder andere ook print, film en tv. De VICE heeft mij altijd aangesproken omdat het zo brutaal jong en verniewend is. Door deze seminar ben ik echt te weten gekomen hoe ze te werk gaan en niet alleen vanuit de buitenkant wat ik zie.
Radar
Donderdag 25 september: Jacob de Vries & Jeroen Koster (Radar)

Jacob de Vries en Jeroen Koster werken beide bij radar, ze zijn projectleiders van het internet bij het tv programma Radar. Jeroen Koster heeft daarnaast nog zijn eigen onderdeel in het programma met het bel-pennel. Ze begonnen de seminar door elkaar op een leuke manier voor te stellen aan de hand van instagram foto's die te maken hadden in hun leven. De link was daarna als snel gemaakt dat ze beide bij Radar werken. Radar t maakt zich hard voor een betere behandeling van consumenten door bedrijven en overheid, en kijkt met een kritische blik naar de service die aan de consument wordt verleend. Het programma trekt wekelijks ongeveer twee miljoen kijkers. Er werd uitgelegd hoe Radar te werk gaat en dat er vooral veel jongeren aan dit programma werken. Ze gebruiken social media en internet om hun doelgroep nog meer te bereiken. Daarnaast is er op hun website een community ontstaan met mensen die iets te melden hebben over bepaalde bedrijven en conflicten. Ook op de website kunnen bezoekers klachtbrieven vinden die ze zelf kunnen invullen en kunnen opsturen als ze een conflict hebben met een bedrijf. Hierdoor wil het programma het makkelijker maken voor mensen die geen verstand hebben van in welk recht ze staan als consument. Verder maken ze ook gebruik van een app waar allemaal feitjes te vinden zijn die je hebt als consument, bijvoorbeeld dat je een winkel geen cadeaubon mag teruggeven als je een product terug komt brengen naar de winkel. Je moet dan je geld terugkrijgen. In de Seminar laten Jacob en Jeroen zien dat elk onderdeel van de media die ze gebruiken met elkaar verbonden staan. Het programma linkt naar de website, de website weer naar de app en op de app en website kun je weer lid worden van de community en van het Radar magazine en daarnaast kun je ook nog lid worden van het test-pennel waardoor je weer het magazine ontvangt. Dit noemen ze crossmedia, alles staat met elkaar in verbinding en werkt ook naar behoren. Hiermee kunnen mensen makkelijk gebruik maken en info krijgen van de verschillende media die ze inzetten. Wat ook duidelijk werd verteld is dat de doelgroep wat ouder is en dat ze daar niets aan willen veranderen. 'Je merkt pas dat je radar interessant vind als je wat ouder wordt en bijvoorbeeld een huis koopt' aldus Jacob de Vries. Het programma is dan ook voor de oudere doelgroep die zich meer druk maakt over bijvoorbeeld hypotheken. Ik vond het erg interessant om te zien dat een tv programma zoals Radar met een redelijk 'oude' doelgroep met zoveel jongere mensen werkt. Ik heb ook van deze seminar geleerd dat als je een doelgroep kiest en verschillende media dat je dit goed moet doorvoeren. Zodat alles goed in verbinding staat met elkaar, je kan bijvoorbeeld geen instagram gaan gebruiken omdat het gewoon leuk en nieuw is voor een doelgroep die dat zelf niet eens gebruikt. Het was een duidelijke en leerzame seminar waarin alle vragen goed werden beantwoord.

Marcel Woods

Donderdag 25 september: Marcel Woods

De seminar van Marcel Woods is mijn laatste seminar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen idee had wie hij was en wat hij deed, ik wist alleen dat hij DJ. Het was een heel relaxte seminar. Marcel zat aan een tafel en er werden vragen aan hem gesteld en hij vertelde wat over zijn leven als DJ. Marcel begint met te vertellen dat hij door de weeks een redelijk rustig leven heeft maar in de weekenden reist hij van Mexico naar San Francisco. Hij verteld ook over dat de wereld van DJ's vroeger veel anders was dan nu. Vroeger was het 'all about the music' nu wordt er steeds meer gedacht aan geld maken en zo populair mogelijk worden. 'Natuurlijk is het belangrijk dat mensen je kennen maar het gaat om dat jij het leuk vind om mensen te vermaken met je muziek!' Dat is een van de kernwaarde volgens Marcel om DJ te worden. Marcel is zijn carriere begonnen in hartje Eindhoven, hij mocht draaien in verschillende discotheken. Vanaf daar is het steeds groter geworden. Het begon dus als een hobby voor hem. Hij kon alleen niet zelf muziek produceren, het was voor hem (toen nog) voornamelijk plaatjes draaien. Nu is dat volgens hem wel een van de dingen die je moet kunnen als DJ. Uiteindelijk koos Marcel er voor om wat meer vrije tijd te nemen en wat meer tijd aan zijn gezin te besteden en koos er voor om alleen in de weekenden te draaien. Hij begon ook in deze tijd met het opzetten van zijn eigen agency genaamd 2-Dutch. Hieronder valt bijvoorbeeld het nu wereldbekende DJ duo Showtek. Daarmee reist hij de wereld rond en is hij samen met hun bezig aan het imago van Showtek en aan het zoeken met deze jongens wat ze precies neer willen zetten op een optreden. Welke visie en genre ze in willen duiken. Marcel verteld dat over alles moet nagedacht worden, over hoe een show er uit moet zien, wanneer er special effects gebruikt gaan worden maar ook dat een logo belangrijk is voor het imago van een DJ. Marcel gaat met Showtek de wereld rond naar de grootste EDM festivals (Electronic Dance Music), zoals Ultra Music Festival Miami. Maar hij blijft het liefste op de achtergrond. Wat hem dagelijks en eigenlijk altijd op de been heeft gehouden is dat hij zijn passie overal rond de wereld wilde delen en dat hij vaak die energie terug kreeg van de mensen om hem heen. Als hem gevraagd wordt wat hij van de huidige EDM cultuur vind zegt hij dat het nu meestal om het 'knallen' gaat en de DJ's van tegenwoordig weten niet hoe ze moeten opbouwen. Hij benoemd daarbij een DJ die dat volgens hem al jaren wel kan, Carl Cocks. Dit is tevens ook zijn grootst voorbeeld. Ik heb door deze seminar een klein kijkje in het leven van een DJ/producer/manager mogen kijken, en heb geleerd dat er veel meer bij komt kijken dan dat je denkt.


 
 
 

Commentaires


Recent Posts

© 2014 by Nikki Hoebergen

  • Facebook Black Square
  • Pinterest Black Square
  • Instagram Black Square
  • LinkedIn Black Square
bottom of page