top of page

IEMES WEEK #2

  • Writer: Nikki Hoebergen
    Nikki Hoebergen
  • Dec 7, 2014
  • 4 min read

IEMES week

IEMES-week is een week voor studenten van het Fontys IEMES (International Event, Music & Entertainment Studies) waarbij verschillende BNNers en mensen die uit het vak komen om te vertellen over hun ervaringen en kennis uit het vak. In de tweede IEMES week was ik helaas een paar dagen ziek geweest waardoor ik maar 3 seminars heb kunnen volgen.

Maandag 1 december : Rik Sinkeldam

rik.png

De eerste dag van de tweede IEMES week kwam Rik van Sinkeldam een Seminar geven. Hij was eerst leraar en studiecoach op een school. Nu is hij fulltime prodfucer en editor van kort films en films. In het begin liet hij een video zien van Lara Croft, hierover vertelde hij dat het echt zo is dat sex sells. Maar ook dat iemand een bekend gezicht moet hebben en in de rol van een film moest passen. in 2007 was Alison Carrol het gezicht van Lara Croft. Zijn vraag aan ons was of dit goede markteting was. Rik heeft samen met haar de film Life is an Art gemaakt. Dit was een kleine film waaruit bleek dat die later het niet goed heeft gedaan. Het enige wat hij er uit heeft kunnen halen is ervaring, heel veel ervaring. Rik heeft daarna zelf ook nog in een film gespeelt namelijk in Amsterdam Heav. Deze film is daarna wereldwijd verkocht op Blu Ray en heeft het erg goed gedaan. Ook heeft Rik verteld over opkomende trends op het gebied van film. bijvoorbeeld dat 'hero movies' nu erg gewild zijn. Deze superhelden zullen nog tot 2020 de bioscopen overspoelen.Dit zijn films waar een held in zit. Ook was het found footage iets wat erg een trend is tegenwoordig. Dat zijn films die op zijn genomen alsof je het echt zelf mee maakt, de hoofdspelers hebben dan een camcorder bij. Wat verder ook nog goede films zijn volgens Rik zijn comedy's. Hij sloot af met de woorden: Het gaat er niet om wat je kunt, maar wie je kent. En daar ben ik helemaal mee eens!

Dinsdag 2 december: Niels van Vijfeijken

niels.png

Niels van Vijeijken kwam een seminar over WiSH geven. Niels is 28 en komt uit Beek en Donk. Vanaf zijn 19de is hij al bezig met WiSH. Hij heeft zijn VWO diploma in de technische richting gevolgd. Het idee voor WiSH is ontstaan in een kroeg. Uiteindelijk kwam er ook nog eens bij dat de gemeente 10 jaar bestond en dit gevierd moest worden. De eerste WiSH editie trok al 2600 bezoekers. Toen werden al de podia's bedacht en dat was ook iets wat Niels wilde, hij wilde zelf de podiums creeeren. Dit doen ze nogsteeds bij WiSH zo. Elk jaar trekt WiSH steeds meer bezoekers. Dit is iets wat mij heel erg boeide omdat ik hoop later zelf ook op deze manier een grote groep mensen te berijken met muziek. Met een heel team net zoals bij WiSH, jong talentvol, amibieus en vooral creatief. Tegenwoordig heeft WiSH de grafische kant over gelaten aan een groep mensen die alleen voor WiSH designen. Veel mensen vinden WiSH erg veel lijken op het concept van Tomorrowland maar het grootste verschil is dat WiSH meer avontuurlijker neer wordt gezet dan Tomorrowland. Ik vind het geweldig om te zien hoe mensen van niets zo iets groots op bouwen omdat het ook een van mijn dromen is. Het was een heel inspirerende seminar!

Woensdag 3 december: Robbert Baruch

robbert.png

Deze post heb ik later na dat we het Branchevak Music kregen herschreven. Dit heb ik gedaan omdat ik later meer begreep over waar Robbert Baruch over vertelde dan voor de lessen. Het was daardoor niet minder interressant om deze seminar te volgen, vooral niet omdat het een goede intro was op het branchvak Music. Robbert is lobbyist bij Buma en hij begon de seminar door alle vervelende voordelen van BUMA/STEMRA van de tafel de vegen. Ik vond het een goede binnenkomer omdat hij vertelde dat hij niet tegen alles van het Internet is maar dat hij geld wil binnenhalen voor leden. Deze leden zijn rechtebbende van een liedje en als je illegaal iets download steel je eigenlijk de rechten van die persoon. Want achter elk liedje staat een geldbedracg achter die voor die rechthebbende zijn, je steelt eigenlijk hun inkomsten. Ook vertelde hij dat het toch nog moeilijk blijft om het downloaden voor te gaan, want elke keer is er een nieuw medium waar ze weer regels voor moeten maken en dat duurt natuurlijk even om alles goed te regelen hiervoor. Robbert vertelde ook dat ze zich daar niet alleen mee bezig hielden maar ook dat er elk jaar wel 1,5 miljoen nieuwe liedjes bijkomen en die moeten ook weer geregistreerd worden. Volgens Robbert is er een heel belangrijk ding wat vele mensen niet weten en dat is dat BUMA/STEMRA er voor zorgt dat er geld naar de cultuur gaat, want dat is ook muziek. Ook zijn dus ook BUMA scholen, hier hebben bijvoorbeeld Lange Frans, Willy Wartaal. Ook is BUMA/STEMRA aanwezig op festivals zoals Eurosonic en Amsterdam Dance Event. Ik vond het een leuke en hele grappige seminar omdat Robbert een erg leuke en grappige man is.


 
 
 

Comments


Recent Posts

© 2014 by Nikki Hoebergen

  • Facebook Black Square
  • Pinterest Black Square
  • Instagram Black Square
  • LinkedIn Black Square
bottom of page